Starta ett katteri

Ett katteri är en kennel men med katter istället för med hundar. Det finns ett tiotal raskatter i Sverige som det avlas flitigt på och det handlar inte om pengar. Att driva ett katteri går nätt och jämnt plus, det handlar mer om att främja kattens status i samhället och för att du älskar djuret.

Välja ras

Det finns så klart många fler raser i världen än de som är vanligast i Sverige. Om du vill avla på en ovanlig ras behöver du importera från andra länder och det är så klart en dyr uppstartskostnad. Det är lättast att köpa inom EU, annars kan det vara så att katten måste sitta i karantän i flera månader och det behövs mängder med intyg. Hitta en ras som passar dig, det finns dem som är spralliga och lekfulla och de som är mer avslappnade och mysiga. Gillar du att ha en följeslagare överallt i hemmet eller vill du hellre ha någon som är lite mer självständig? Läs på och tala med andra rasägare, du behöver göra ett välinformerat beslut.

Utrustning

Om du ska köpa in klösträd, vattenskålar, kattlådor, leksaker och sovplatser till en hel kattfamilj behöver du hitta saker till bra pris. Hos Supercat kan du köpa allting du behöver för att starta katteriet med stil. Det tar ett tag innan kattungarna använder lådan men då behöver du ha kattlådor i mängder. Helst ska man ha en kattlåda per katt plus en ytterligare. Och de ska rensas två gånger om dagen. Vattenskålarna ska ha nytt vatten varje dag och matskålarna tvättas ur efter varje måltid. Det är inte sådan stor skillnad från att ta hand om ett gäng hundvalpar.

Regler

Du måste registrera ditt katteri för att kunna få stamtavlor på kattungarna. Det finns två huvudsakliga föreningar: SVERAK och WCF. Genom dem får du också hjälp att komma igång och träffa andra som älskar katten lika mycket som du! Att vara medlem och registrera kattkullar kostar och varje utfärdad stamtavla kostar några hundralappar, så tänk på att du behöver lägga ut en hel del pengar innan du har sålt katterna.