Hunden och vargen

Att hundar och vargar är släkt med varandra är något vi alla lärde oss tidigt i livet. Detta är så klart man ser mycket tydligare på vissa hundraser än andra, men det är ett band som kopplar samman alla vargar med alla hundar världen över. Här tittar vi lite närmare på just detta. Det uppskattas att den moderna hunden och vargen har en gemensam förfader som levde omkring 34 000 år sedan. Detta är relativt tidigt i perioden kallad senpaleolitikum då moderna människor (både homo sapiens och cro-magnonmänniskan) invandrade till Europa.

En teori menar att vargen lärde sig att de kunde få tag på mat om de följde människor, från bland annat rester av lyckade jakter. Och att vissa vargar bar på anlag som gjorde dem mindre rädda för människor. Naturligt urval gjorde sedan så att hela flockar av mer orädda vargar bildades och tog sig gradvis närmare människor. Till slut tog vissa plats vid lägereldarna och människor fick chans att tämja vargen mer än den redan gjort själv efter många generationer.

Medan det är lätt att se likheter mellan hundar och vargar har vi alltid haft väldigt olika inställningar till dem. Hunden är den arketypiska lojala följeslagaren som hjälpt och skyddas oss. Vargen däremot har alltid sett med misstanke och fruktan. Kanske just eftersom vi sett hundar i dem, men samtidigt sett bevis på deras mer okontrollerbara natur och beteenden.

Vargen har tagit rollen som den elaka och onda kraften i en mängd olika sagor, som lever kvar än idag och även finns i mer moderna varianter. Utseendemässigt kan man tydligt se att vargar har betydligt större huvuden i förhållande till kroppsstorlek än hundar. Men de har smalare bröst och höfter, samt längre ben och större tassar. Alla dessa skillnader gör vargarna mer anpassade för livet i vildmarken. Har man någonsin sett en varg springa och jämför detta med en hund ser man hur mycket smidigare kroppsrörelser en varg har. Man ser även skillnaden i käken då vargar behöver större, kraftigare käkar som klarar av att krossa även ben.

Något huden, efter all tid bland människor, inte längre behöver i samma utsträckning. Lustigt nog har både vargen och hunden samma antal tänder, det är bara storleken som skiljer. Vargens päls är också ett område där den skiljer sig från hunden då detta är en väldigt viktig del av dess kamouflage, som de förlitar sig på under jakt. Av denna anledning finns det väldigt liten variation av vargars päls medan hundar kommer i alla möjliga färger och nyanser.