Lugn och ro på promenaden

Ett hektiskt och slitsam promenad med hunden är inte roligt för någon av er. Det blir tröttsamt att gå ut med hunden och du skjuter gärna på det eller tar allt kortare promenader. Hur ska du få bukt med problemet?

Problemet

Lista ut vad som är grundproblemet. Drar hunden för mycket? Skäller hunden åt förbipasserande eller attackerar den andra hundar? Du måste skriva ned vad du vill åstadkomma innan du börjar träna hunden. Majoriteten av hunden problem är på grund av dåligt ledarskap. Det låter elakt, men det brukar vara ägaren som har gjort något fel eller inte gjort någonting alls när hunden beter sig illa.

Träning

Ta kontakt med en hundkunnig person och läs på om hundträning. En hund som drar i kopplet kanske tror att hen är alfan i familjen och inte du. Hunden ska följa dig, inte tvärtom. Koppelträning är svårt och tar tid men när hunden väl har lärt sig hur den ska bete sig i kopplet kommer den att fortsätta. Det krävs mindre och mindre korrigeringar.

Stressa ned

Om du själv är stressad under promenaden kommer hunden att fånga upp energin och bli stressad. Din energi kan vara det som gör att hunden drar mycket eller skäller på andra. Ta en rast under promenaden. Sitt ned och varva ned, hunden ska ligga bredvid dig under tiden. Ta fram telefonen och spela några videoslots eller ring ett samtal och prata lite. När hunden har blivit helt lugn och är på samma våglängd som dig, kan promenaden fortsätta. När hunden blir uppjagad igen ska du korrigera beteendet och stanna upp tills hunden är lugn igen. Den kommer snabbt att förstå att promenaden bara fortsätter om den är lugn och inte skäller.